within the terms of section 20.2032-1
(c) (2) (iii) of the regulations.

It is accordingly held that when
the trustee divided the corpus of the
original trust into separate trusts, he
effectuated a “distribution” within
the meaning of section 2032 of the
Code.

This is to be distinguished from the
situation in Revenue Ruling 57-495,
1957-2 C.B. 616. There the instru-
ment provided that, upon the death
of the settlor, the corpus of the trust
was to be divided into two equal parts
and the income therefrom paid to the
two beneficiareis for their joint lives,
the remainder payable to others upon
the death of the survivor of the in-
come beneficiaries. Since the trust
continued uninterrupted for the lives
of the income beneficiaries, there was
no distribution of the property within
the meaning of section 2032(a) of the
Code, until the last income beneficiary
died. Only upon the death of the sur-
viving income beneficiary was the
trust terminated and the trust corpus
distributed to those named as remain-
dermen.

Revenue Ruling 57-495 is hereby
distinguished.

Section 2036.—Transfers with
Retained Life Estate
26 CFR 20.2036-1: Transfers with retained

life estate.
The value of property transferred

in trust under which the trustee de-
termines the distribution or accu-
mulation of income and the dece-
dent retained a life power to ap-
point a successor, including him-
self, if the trustee was unable to
serve is includible in the decedent’s
gross estate,

Rev. Rul. 73-21

Advice has been requested whether
the value of the corpus of an inter
vivos trust created by a decedent is
includible in his gross estate under sec-
tion 2036 of the Internal Revenue
Code of 1954, under the circum-
stances described below.
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The decedent transferred property
in trust for the benefit of A, B, and C
for their lives. Upon the death of the
survivor of the life tenants, the re-
mainder is payable to D. The trust in-
strument authorized the trustee to dis-
tribute income to such of the life ten-
ants and in such amounts as he
deemed appropriate. Any undis-
tributed income is to be accumulated
and added to corpus annually. The
decedent reserved the power to ap-
point a successor (which, under state
law applicable to the administration
of the trust, included the power to ap-
point himself) upon the death, resig-
nation, or inability to serve of the
original trustee. At the time of de-
cedent’s death, the original trustee
was still serving in that capacity.

Section 2036(a) (2) of the Code
provides that the value of the gross
estate shall include the value of any
interest in property transferred by the
decedent. where he has retained for
his life, or for any period not ascer-
tainable without reference to his
death, or for any period which does
not in fact end before his death, the
right, either alone or in conjunction
with any other person, to designate
the person or persons who shall possess
or enjoy the property or the income
therefrom.

Section 20.2036-1(b) (3) of the
Estate Tax Regulations provides that
“The phrase ‘right * * ¥ to designate
the person or persons who shall possess
or enjoy the transferred property or
the income therefrom’ includes a re-
served power to designate the person
or persons to receive the income from
the transferred property * * * during
the decedent’s life or [for any period
not ascertainable without reference to
his death].” It also provides that
“With respect to such a power, it is
immaterial * * * whether the exercise
of the power was subject to a con-
tingency beyond the decedent’s con-
trol which did not occur before his
death (e.g., the death of another per-
son during the decedent’s lifetime.”

The power granted the trustee in
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this case to determine whether to dis-
tribute or accumulate income, and in
what amounts, is a power to designate
who shall possess or enjoy the income
within the meaning of the Code and
the regulations. Inasmuch as the de-
cedent had the contingent right to ap-
point himself successor trustee upon
the failure of the original trustee to
serve in that capacity, he is considered
to have retained a contingent right to
designate beneficial enjoyment of the
trust income. It does not matter that
the power to determine the beneficial
interests was exercisable by the de-
cedent only if he appointed himself
successor trustee. Nor is it material
that the decedent could appoint him-
self only in the event of the death,
resignation, or incapacity of the orig-
inal trustee, a contingency beyond the
decedent’s control which did not in
fact occur prior to the decedent’s
death.

In view of the foregoing, it is held
that the decedent retained for a period
not ascertainable without reference
to his death the right to designate the
person or persons to receive the in-
come from the transferred property.
Accordingly, the value of the prop-
erty is includible in his gross estate
under section 2036(a) (2) of the Code.

26 CFR 20.2036-1: with re-

tained life estate.
(Also Section 2038; 20.2038-1.)

The value of trust property is not
includible in the grantor-decedent’s
gross estate where his power to ap-
point himself as trustee was effec-
tively extinguished by a lower court
decree that was not appealed even
though the decree was incon-
sistent with decisions of the state’s
highest court.

Rev. Rul. 73-142

Advice has been requested whether
the value of certain property trans-
ferred in trust by the grantor-decedent
is includible in his gross estate under
section 2036 or section 2038 of the

Transfers
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Internal Revenue Code of 1954, under
the circumstances described below.

The decedent made substantial gifts
of property in trust for the benefit of
his wife and children. Under the
terms of the trust instrument, the
decedent reserved the unrestricted
power to remove or discharge the
trustee at any time and appoint a new
trustee, with no express limitation on
so appointing himself. The trustee
was given unrestricted power to with-
hold distribution of income or prin-
cipal and to apportion between in-
come and principal notwithstanding
any rules of law to the contrary. In
1965, in a non-adversary action in
which the decedent was petitioner, a
lower state court construed the trust
instrument to mean that the decedent
had reserved the right to remove and
appoint a trustee only once, that this
power did not include the right to
appoint himself; and that once having
exercised that power, decedent would
have exhausted his reserved powers.
The decedent, subsequent to the de-
cree, did remove the original trustee
and appoint another (not himself)
so that under the interpretation of
the court he no longer had such a
right as of the date of his death in
1970. It appears that the decree is
contrary to the decisions of the highest
court of the state.

In light of the holding in Commis-
sioner v. Estate of Herman [J. Bosch,
387 U.S. 456 (1967), Ct. D. 1915,
1967-2 C.B. 337, the specific question
asked is the effect to be given the
above-mentioned court decree in de-
termining the estate tax consequences
of the trust.

Section 2036(a) (2) of the Code
provides that the value of the gross
estate shall include the value of all
property to the extent of any interest
therein of which the decedent has at
any time made a transfer (except in
case of a bona fide sale for an ade-
quate and full consideration in money
or money’s worth), by trust or other-
wise, under which he has retained for
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his life the right, either alone or in
conjunction with any person, to des-
ignate the persons who shall possess
or enjoy the property or the income
therefrom.

Section 2038 of the Code provides
that the value of the gross estate shall
include the value of all property to
the extent of any interest therein of
which the decedent has at any time
made a transfer (except in case of a
bona fide sale for an adequate and
full consideration in money or money’s
worth), by trust or otherwise, where
the enjoyment thereof was subject at
at the date of his death to any change
through the exercise of a power (in
whatever capacity exercisable) by a
decedent alone or in conjunction with
any other person to alter, amend, re-
voke or terminate.

If the decedent reserved the unre-
stricted power to remove or discharge
a trustee at any time and appoint him-
self as trustee, the decedent is consid-
ered as having the powers of the
trustee. Section 20.2036-1(b) (3) of
the Estate Tax Regulations. See also
section 20.2038-1(a) (3).

In Bosch the Supreme Court of the
United States held that where the
Federal estate tax liability turns upon
the character of a property interest
held and transferred under state law,
federal authorities are not bound by
a determination made of such prop-
erty interest by a state trial court.
Recognizing that state law as an-
nounced by the highest court of the
state is to be followed, the Court held
that, where there is no decision by the
highest court, the federal court must
apply what it finds state law to be,
after giving proper regard to deci-
sions of other courts of the state.

A close reading of the Bosch deci-
sion discloses that it does not in any
way indicate that a lower court de-
cree that is inconsistent with the rul-
ing by the state’s highest court on the
particular issue is void as between the
parties to the action. The problem in-
volved in Bosch concerns the effect to

be given such lower court decree where
the same issue is critical in the deter-
mination of a Federal tax question.
The Court concluded that “federal
authorities are not bound” by a de-
termination of a property interest by
a state trial court. This does not mean
that the parties to the state court ac-
tion are not bound by the decree.

In this case the lower court had jur-
isdiction over the parties and over the
subject matter of the proceeding
Thus, the time for appeal having
elapsed, its judgment is final and con-
clusive as to those parties, regardless
of how erroneous the court’s applica-
tion of the state law may have been.
Consequently, after the time for ap-
peal had expired, the grantor-decedent
did not have the power to appoint
himself as successor trustee. The afore-
said rights and powers which would
otherwise have brought the value of
the trust corpus within the provisions
of sections 2036 and 2038 of the Code
were thus effectively cut off before his
death.

Unlike the situation in Bosch, the
decree in this case was handed down
before the time of the event giving
rise to the tax (that is, the date of the
grantor’s death). Thus, while the de-
cree would not be binding on the Gov-
ernment as to questions relating to the
grantor’s power to appoint himself as
trustee prior to the date of the decree,
it is controlling after such date since
the decree, in and of itself, effectively
extinguished the power. In other
words, while there may have been 2
question whether the grantor had such
power prior to the decree, there is no
question that he did not have the
power thereafter.

Accordingly, it is held that the value
of the property transferred to the inter
vivos trust is not includible in the
grantor-decedent’s gross estate under
section 2036 or section 2038 of the
Code.



