Section 2035

Rev. Rul. 76-348

In 1961, 4, with individually owned
funds, purchased a parcel of real
property located in State X, and had
it titled in the names of 4 and B (A4’s
spouse) as tenants by the entirety.
Pursuant to section 2515(a) of the
Internal Revenue Code of 1954, A4
did not elect to report a gift to B
at the time they took title to the prop-
erty as tenants by the entirety,

Under the law of State X, where 4
and B resided and where the real
property was located, a tenancy by
the entirety cannot be severed by either
spouse acting alone, and each spouse
is entitled to one-half the income from
such property. In 1975, 4 and B,
pursuant to an estate planning ar-
rangement, gratuitously transferred
the real property to their children. For
Federal gift tax purposes, the trans-
fer was reported as wholly a gift by 4.
Nine months after the transfer, B
died of incurable cancer.

Following United States v. Heasty,
370 F. 2d 525 (10th Cir. 1966) , which
decided that the interest of joint
tenants in real property must be de-
termined according to local property
law and not by a Federal estate tax
concept of transfer, Rev. Rul. $9-577,
1969-2 C.B. 173, holds that if under
applicable local law each spouse is
entitled to one-half the income from
property held in tenancy by the en-
tirety, the cotenants’ interest in the
property is essentially the same as that
in a joint tenancy. Under such circum-
stances, that Revenue Ruling holds
that one-half the value of trust prop-
erty is includible in each cotenant’s
gross estate under section 2036(a) (1)
of the Code (dealing with transfers
with retained life estate) if tenancy
by the entirety property is transferred
in trust to pay one-half the income
therefrom to each spouse during their
joint lives and the entire income to
the survivor for life, and the re-
mainder to a third person. In Sulli-
van’s Estate v. Commissioner, 175 F.

9d 657 (9th Cir. 1949), the court, in
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reversing the Tax Court, held that
only one-half the value of property
held in joint tenancies, which had
been terminated in contemplation of
death within the meaning of section
811 of the Internal Revenue Code of
1939 (predecessor of section 2035 of
the 1954 Code), was includible in the
decedent’s gross estate even though
the decedent furnished the entire con-
sideration for the properties. Accord,
Edward Carnall, 25 T.C. 654 (1955),
acq. 1969-2 C.B. xxiv; A. Carl Borner,
25 T.C. 584 (1953), acq. 1969-2 C.B.
xxiii; and Don M. Brockway, 18 T.C.
488 (1952), acq. 1969-2 C.B. xxiv.

Held, since, under the law of State
X, A and B are each deemed to have
acquired a half interest in the prop-
erty at the time the tenancy by the
entirety was created, one-half the value
of the property transferred within
three years of B’s death, in further-
ance of an estate planning arrange-
ment, is includible in B’s gross estate
under section 2035 of the Code, not-
withstanding the Federal gift tax elec-
tion made by A4 to not report a gift to
B at the time they initially took title
to the property as tenants by the
entirety.

Section 2036.—Transfers with
Retained Life Estate

26 CFR 20.2036-1: Transfers with retained
life estate.

Charitable remainder unitrust;
valuation. The entire value of the
corpus of an inter vivos charitable
remainder unitrust from which the
grantor retained a life payment of
a unitrust adjusted payout rate of
5.660 percent or greater is includi-
ble in the decedent’s gross estate.
The method is provided to compute
the proportion of the trust assets
includible in the gross estate for a
unitrust adjusted payout rate less
than 5.660 percent.

Rev. Rul. 76-273

Advice has been requested whether

the value of the corpus of an inter
vivos charitable remainder unitryst
is includible under section 2036 of the
Internal Revenue Code of 1954 in the
circumstances described below; and if
so, the proper method of determining
the includible portion.

In November 1969, A created a
charitable remainder trust, naming M
trust company as trustee. The provi-
sions of the trust instrument met all the
requirements of a charitable remainder
unitrust as described in section 664
of the Code. The trust instrument
directed the trustee to hold, invest, and
reinvest the corpus of the trust and
pay quarterly to A4, for life, an amount
equal to 6 percent of the fair market
value of the trust as valued on the
first day of each taxable year of the
trust. Based on section 1.664-4(b)(2)
of the Income Tax Regulations, the
appropriate adjusted payout rate for
the unitrust was 5.871 percent. At the
termination of the trust, the then cor-
pus, together with any and all the
accrued income, was to be distributed
to a charitable organization. A died
in May 1975,

Section 2036 of the Code provides:

The value of the gross estate shall in-
clude the value of all property to the
extent of any interest therein of which the
decedent has at any time made a transfer
{except in the case of a bona fide sale for
adequate and full consideration in money
or money's worth), by trust or otherwise,
under which he has retained for his life
or for any period not ascertainable with-
out reference to his death or for any
period which does not in fact end before
his death—

(1) the possession or enjoyment of, or

the right to the income from, the property,
* %

Section 20.2036-1(a) of the Estate Tax
Regulations provides:

If the decedent retained or reserved an
interest or right with respect to all of the
property transferred by him, the amount
to be included in his gross estate under
section 2036 is the value of the entire
property, less only the value of any out-
standing income interest which is not sub-
ject to the decedent’s interest or right and
which is actually being enjoyed by another
person at the time of the decedent’s death.

Under the Code and regulations,



the includibility in the gross estate of
the assets of a trust in which the de-
ceased grantor has retained a life-
time income interest is predicated
upon three requirements: (1) there
must be an inter vivos transfer by the
decedent in trust or otherwise; (2)
decedent must have retained the pos-
session or enjoyment of, or the right
to income from, the property; (3)
such retention or reservation must
have been for decedent’s life or for
any period not ascertainable without
reference to his death or for any
period which does not in fact end
before his death. Richards v. Commis-
sioner, 375 F. 2d 997 (10th Cir 1967) ;
Kasishke v. United States, 426 F. 2d
429 (10th Cir. 1970).

The language of section 2036 of
the Code is very broad and its applica-
tion extends to all property to the

Equivalent income interest rate

In the present case, the interest re-
tained by 4 had an adjusted payout
rate of 5.871 percent. It thus exceeded
the payout rate (5.660%) that is
equivalent to a full income interest
in the trust assets. Therefore, 4 effec-
tively retained the income from all the
assets transferred to the unitrust. Cf.
Smith v. Westover, 89 F. Supp. 432
(S.D. Cal. 1950), aff’d per curiam,
191 F. 2d 1003 (9th Cir. 1951).

A has retained an amount which is
a charge against the whole corpus and
which is payable in all events, regard-
less of available income. The tax con-
sequences of a transaction depend on
the substance of the transaction rather
than its form. Helvering v. Clifford,
309 U.S. 331 (1940) ; Spiegel’s Estate
v. Commissioner, 335 U.S. 701 (1949).

Accordingly, since 4 retained for
life an interest at least equal to the
right to the income from all the prop-
erty transferred by 4 to the charitable
remainder unitrust, the entire value
of the property in such trust is includ-
ible in A’s gross estate under section

2036(a) (1) of the Code. If A had

extent of any interest therein trans-
ferred by the decedent.

Under section 2031 of the Code
and section 20.2031-10 of the regula-
tions, an interest rate of six percent
per annum is used for valuation pur-
poses with respect to decedents dying
after December 31, 1970. See also
section 1.664-4(a) (1) (i1) of the In-
come Tax Regulations. Here, strictly
speaking, A did not retain the right
to the income from the property trans-
ferred, but retained instead the right
to receive the unitrust amount.

The life beneficiary of a unitrust
having an adjusted payout rate of
5.660 percent receives, in effect, the
entire income from the trust assets
where those assets are assumed to
produce a six percent return on invest-
ment. The rate of 5.660 percent re-
sults from the following formula:

Unitrust adjusted payout rate

1 minus adjusted payout rate

retained the right to a unitrust amount
having an adjusted payout rate of
less than 5.660 percent, then a cor-
respondingly reduced proportion of
the trust assets would be includible in
the gross estate under section 2036
(a) (1). The includible portion would
be determined by using the above
formula to obtain the equivalent in-
come interest rate for the trust, and
then dividing that equivalent rate by
six percent. Thus, the decedent’s in-
terest or share in the income rights
would have to reflect the proportion-
ate value of the property interest to
which the income rights relate. Uhl
v. Commissioner, 241 F. 2d 867 (7th
Cir. 1957); U.S. National Bank of
Portland v. United States, 188 F.
Supp. 332 (D. Ore. 1960) ; and Estate
of Marvin L. Pardee, 49 T.C. 140,
149-50 (1967).

Section 2038.—Revocable
Transfers

26 CFR 20.2038-1: Revocable transfers.
Gross estate; death benefit under

Section 2038

employment ceontract. The death
benefit provision of an employment
contract providing if death occurred
during the term of the contract the
employer would pay the benefit to
the decedent's designated benefi-
ciary, which the decedent could
change during the course of em-
ployment, satisfies the transfer re-
quirement of section 2038(a)(1) of
the Code and the amount of the
death benefit will be includible in
the decedent’s gross estate.

Rev. Rul. 76-304

Advice has been requested whether
a payment made to a decedent’s sur-
viving spouse by the decedent’s em-
ployer is includible in the decedent’s
gross estate under section 2038(a)
(1) of the Internal Revenue Code of
1954, under the circumstances de-
scribed below.

On January 1, 1975, the decedent
and X Corporation entered into an
employment contract whereby, in con-
sideration of the decedent’s perform-
ance of services, the corporation
agreed to pay decedent a stated yearly
salary and also agreed to pay a death
benefit of a stated amount to de-
cedent’s designated beneficiary if de-
cedent was employed by the corpora-
tion at date of death. Under the terms
of the agreement decedent could
change the beneficiary of the payment
during the course of employment with
the corporation,

Upon decedent’s death on Septem-
ber 12, 1975, while employed by the
corporation the death benefit was paid
to the decedent’s surviving spouse.

The issue presented is whether the
transfer requirement of section 2038
(a) (1) of the Code is satisfied where
a decedent-employee procured the
transfer by such decedent’s employer
of a death benefit to the decedent’s
surviving spouse in return for the per-
formance of services during the course
of employment.

Section 2038(a) (1) of the Code
provides that the value of the gross
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